Monday, December 1, 2014

PRVI ROMAN




Putovanje kroz san Ksenije Lovrić

ČLANCI U KOJIMA JE OBJAVLJEN ŠIRI IZBOR ZA NAGRADU "ZLATNA SOVA" ZAVODA ZA UDŽBENIKE REPUBLIKE SRPSKE


25. 07. 2014

Zunrs.com

24 rukopisa u trci za "Zlatnu sovu"

U najširi izbor za najbolji neobjavljeni roman "Zlatna Sova", za koji je konkurs raspisao Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, ušla su 24 rukopisa.
Direktor Zavoda Rade Ristović rekao je da će pobednik biti poznat 4. septembra, na dan Zavoda, i da će dobiti 10.000 KM i 100 primeraka odštampanog romana.
"Druga nagrada je 3.000 KM i 50 primjeraka, a treća 2.000 KM i 50 primeraka", naveo je Ristović 08. jula na konferenciji za novinare u Banjaluci.
On je dodao da će i ove godine biti publikovana tri najbolje rangirana romana iz Republike Srpske. On je istakao da je "Zlatna sova" najvrednija književna nagrada u Srpskoj, ali i na širem prostoru govornog područja srpskog jezika, kao što je i Srbija.
Na konkurs za najbolji neobjavljeni roman "Zlatna sova" najviše rukopisa - 40 stiglo je iz Republike Srpske, 36 iz Srbije, četiri iz Federacije BiH i jedan iz distrikta Brčko.
"Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju svih koji pišu ne samo u Republici Srpskoj, nego na širem govornom području srpskog jezika", rekao je Ristović.
Predsednik žirija za izbor najboljeg neobjavljenog romana Mladen Šukalo kaže da Zavod za udžbenike i nastavna sredstva treba da štiti srpski jezik, a samim tim i književnosti. Član žirija Ranko Pavlović smatra da je umetnička vrednost teksta osnovni kriterijum prilikom vrednovanja rukopisa, a da pri tome nije zanemarivana tema, njena savremenost niti drugi elementi koji jedan roman čine kvalitetnim i vrednim proznim delom.
1.RORŠAHOVA MRLjA (šifra: Identitet)
2.SARAJEVO, SARAJEVO (Put u prisvajanje) (šifra: Arhistratig 1914-1994)
3.IZA HORIZONTA (šifra: Amenjan)
4.MRAMORNA SVADBA (šifra: Georgije Balkis)
5.LUKAVAČKI KLANAC (šifra: Neka bude što biti ne može 0701964)
6.VRATA DUŠE (šifra: Zapadno od raja)
7.PISMO DEZERTERA (šifra: CHENSY)
8.KONCERT ZA LEVU RUKU ili MARAMBO I DEVOJKA GRADA MOG (šifra: „Marambo 14)
9.PUTOVANjE KROZ SAN KSENIJE LOVRIĆ (šifra: LUNA 71)
10.NOĆ NA UNI (šifra: Rijeka i granica)
11.VJERA (šifra: UG 999)
12.SMRTONOSNA ZVONA CARIGRADSKOG TOPA (šifra: Materstva)
13.ŠEST DUKATA ZA IKONIJU (šifra: Mojoj Ikoniji)
14.ĆORCI VIDNOG (šifra: teleskop i ja)
15.ZAŠTO ANĐEO PADNE (šifra: Mala kutija, 2014)
16.SMOTRA PISACA I GENERALA (šifra: lenkin lenksikon)
17.PUT DO ISTINE (šifra: moj put)
18.SATOVI U MAJČINOJ SOBI (šifra: Ako te iste strasti budu razdirale, čitaoče)
19.POKORA ZA KNEZA (šifra: vjetrenjača)
20.DOBRI DUH BEOGRADA (šifra: dada)
21.ERNESTINA PRIČA (šifra: svitanje)
22.KOSTI OMIVENE SUZAMA (šifra: Ponosni potomak)
23.SRPSKA PRIČA - MILAN I ILIJA (šifra: Pemigo)
24.EL GREKOV PUT (šifra: venakom) 


Objavljen spisak rukopisa koji su ušli u najširi izbor za najbolji neobjavljeni roman "Zlatna sova"



Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo objavio je najširi spisak rukopisa romana  pristiglih na konkurs za najbolji neobjavljeni roman „Zlatna sova“ za ovu godinu.
slika zavod
Na konkurs je pristigao 81 rukopis, od kojih je pet odbačeno jer nisu ispunjavali uslove konkursa. Od ukupnog broja rukopisa,  40 je iz Republike Srpske, 36 iz Srbije, a preostali dio iz Federacije BiH i jedan roman iz Distrikta Brčko.
Komisija u sastavu: Mladen Šukalo – predsjednik, i članovi Ranko Pavlović i Vojo Kovačević izabrala je 24 rukopisa kao najširi izbor.
Predsjednik žirija, Mladen Šukalo, naglasio je da Zavod za udžbenike i nastavna sredstva treba da bude produžena ruka zaštite spkog jezika i književnosti kako bi se jezik njegovao i očuvao, te da bi lično uveo porez na nepismene knjige.
„Izabrali smo 24 naslova u najširem izboru koji su zadovoljili osnovne kriterijume da bi se o njima moglo raspravljati. U dogledno vrijeme napravićemo širi izbor od desetak naslova, a onda 5-6 romana u užem izboru iz kojeg ćemo izdvojiti pobjedničke naslove koji zaslužuju da stignu do čitalačke publike“, kazao je Šukalo.
Član komisije, Ranko Pavlović, kaže da je vrlo bitno da su se svi članovi žirija u potpunosti složili da  umjetnička vrijednost teksta bude osnovni kriterijum prilikom vrjednovanja rukopisa.
„Nismo zanemarili ni savremenost teme ni druge elemente koji jedan roman čine kvalitetnim proznim djelom. Raduje me što je radnja mnogih rukopisa smještena na prostore Republike Srpske, uglavnom Banjaluke i okoline, ali i Istočnog Sarajeva. Naglasio bih da smo dobili više od polovine nelektorisanih rukopisa, ali smo se ipak dogovorili da prilikom izbora uzmemo u obzir i one rukopise na kojima su potrebene manje lektorske intervencije“, priča Pavlović.
Vršilac dužnosti direktora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarjevo, Rade Ristović, podsjetio je da je nagrada „Zlatna sova“ pokrenuta prije dvije godine i da je to najvrjednija književna nagrada na prostorima govornog područja srpskog jezika.
„Prva nagrada koju osvaja pobjednički rukopis iznosi 10 hiljada KM i tiraž od 100 primjeraka, druga nagrada je 3 000 KM i tiraž od 50 primjeraka, a treća nagrada je 2 000 maraka i tiraž od 50 primjeraka. Pobjednici će biti proglašeni 4. septembra, kada će biti otkrivena i imena autora rukopisa", kazao je Ristović.
Zavod za udžbenike i nastavna sredstva u saizdavaštvu sa Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom "Prosvjeta" pripremio je djelo akademika Vojislava Maksimovića "Spomenica Mlade Bosne", čiji je cilj odbrana istine o sarajevskom atentatu. U saradnji sa Akademijom nauka i umjetnosti Republike Srpske i Institutom za savremenu istoriju iz Beograda izdaje i publikaciju "Kosovo i Metohija - vek važnih događaja".
Pored pobjedničkih, Zavod će objaviti  još tri romana koja nisu učestvovala na konkursu, čiji su autori sa prostora Republike Srpske.
Žiri je kao najšrir izbor izabrao sljedeće rukopise:
-    Roršahova mrlja (šifra: Identitet)
-    Сарајево, Sarajevo,  (Put u prisvajanje) (šifra: Arhistratig 1914 - 1994)
-    Iza horizonta (šifra: Amenjan)
-    Mramorna svadba (šifra Georgije Balkis)
-    Lukavački klanac (šifra: Neka bude što biti ne može 0701964)
-    Vrata duše (šifra: Zapadno od raja)
-    Pismo dezertera (šifra: CHENSY)
-    Koncert za levu ruku ili Marambo i devojka grada mog (šifra: „Marambo 14)
   Putovanje kroz san Ksenije Lovrić (šifra: LUNA 71)
-    Noć na Uni (šifra: Rijeka i granice)
-    Vjera (šifra: UG 999)
-    Smrtonosna zvona carigradskog topa (šifra: Materstva)
-    Šest dukata za Ikoniju (šifra: Mojoj Ikoniji)
-    Ćorci vidnog (šifra: teleskop i ja)
-    Zašto anđeo padne (šifra: Mala kutija, 2014)
-    Smotra pisaca i generala (šifra: lenkin lenksikon)
-    Put do istine (šifra: Moj put)
-    Satovi u majčinoj sobi (šifra: Ako te iste strasti budu razdirale, čitaoče)
-    Pokora za kneza (šifra: vjetrenjača)
-    Dobri duh Beograda (šifra: dada)
-    Ernestina priča (šifra: svitanje)
-    Kosti omivene suzama (šifra: Ponosni potomak)
-    Srpska priča – Milan i Ilija (šifra: Pemigo)
-    El Grekov put (šifra: venakom)
 *****

U PRIPREMI DRUGI ROMAN....................




No comments:

Post a Comment