Monday, December 1, 2014

IZ BIOGRAFIJE





Promocija romana Putovanje kroz san Ksenije Lovrić u kući Đure Jakšića
24. juna 2015 godine


Sa promocije "Miris daljina" na Sajmu knjige 2013.

Sa Lazarom Janićem, Sajam knjige 2014.

Sajam knjige 2014. promocija Avdulaha Ramčilovića

promocija Snežane Dubak

Sa Mirom Aćimović na Kosmaju, promocija književnog lista Kosmajska vila 2014. godine
na izložbi slika Miroslava Lj. Rankovića

Promocija zbornika jun 2014. godine



Učešće na promociji pesnika Avdulaha Ramčilovića u svojstvu recezenta
Na dodeli nagrada u Skupštini grada
(zahvalnica za donaciju knjiga)











Zorica Tijanić (1971) Đakovo, Hrvatska... Rano detinjstvo provodi u Zagrebu, mladost u Splitu. Studirala je prava i filozofiju ali je završila Učiteljski fakultet i poslediplomske studije iz oblasti pedagogije na beogradskom univerzitetu.  Piše prozu i poeziju od srednjoškolskih dana. Od 90ih godina živi i radi u Herceg Novom, gde nastaje i većina njenih pesama. Njena prva zbirka poezije „Miris daljina“ je objavljena 2013. godine u izdanju „Čigoja Štampe“  Beograd i promovisana na ovogodišnjem  58. međunarodnom Sajmu knjige u Beogradu u organizaciji IA Nove Poetike iz Beograda. U januaru 2014. godine objavljuje knjigu poezije „Zagrljeni tišinom“, a u oktobru 2014. godine priču u stihovim „Od susreta do... putem dodira“ sa Stuhne Tihomirom. U novembru 2014. godine objavljuje zbirku poezije "Porubljeni snovi" u izdanju Poezije misli i promoviše na Kolarcu, zatim 2016. godine "U vrtlogu burleske". Kao autor je zastupljena u mnogim međunarodnim zbornicima, zbirkama i antologijama pesama, kao što su izdanja  Kulture Snova iz Zagreba, More na dlanu, 2012. More na dlanu, 2013. i 2014. godine,  zbirka ljubavne poezije Valentinovo,  zatim u zborniku „Pjesmom te zovem“, u  zbirci poezije Stihom govorim  2, Almanaha 2, Nove Poetike iz Beograda, Knjiga prijateljstva, Ruma, 2013.i 2014. godine.

Citat.rs iz Subotice u saradnji sa Kulturom Snova iz Zagreba, zatim i u satiričnoj poeziji Balkanske žene, Podgorica 2013. godine. Potom slede zbornici „Biljober“ iz Sokobanje, zatim Mesopotamia 2012, 2013. i 2014. godine gde je zastupljena sa pesmama koje su nagrađene specijalnim nagradama  za pesme “Čežnjom probuđena” i “Zagrli me”.  Pesme su joj prevedene na engleski, francuski, ruski, arapski i slovenački. Učestvovala je u zbornicima Književnog kluba Duško Trifunović iz Kikinde, zatim Kulture snova iz Zagreba, Udruženja umetnika Raskovnikov (dva zbornika), zatim joj su joj pesme objavljene u zborniku poetskog kluba Znakovi iz Višegrada sa trećeg konkursa kluba, potom književnog kluba iz Pelagićeva "Gori lipa...." i u zborniku Manastira Bešenovo dva puta.. Dobija je Blagodarnicu Kluba pesnika Poezija Srb, kao i drugu nagradu za pesmu posvećenu Šahu 2016. godine (Udruženje balkanskih umetnika). 

Takođe je u februaru mesecu 2014. godine nagrađena za pesmu “Nemoj odustati od nas” za najzavodljivju ljubavnu pesmu na konkursu Kluba književnika Mrkonjić Grada. U februaru 2015. nagrađena je u kategoriji afirmisanih autora za najsenzualniju pesmu, potom za najemotivniju "U vrtlogu burleske". Učestvovala je u humanitarnoj akciji Međunarodnog udruženja Balkanskih umetnika“ „Zagrli život“, gde joj je objavljena dečija pesma „U starom kredencu“, kao i u drugom projektu "Zagrli život" te „Tolerancijom kroz kulturu".

 Njene su pesme objavljivane na internet stranicama, književnim blogovima poput Citat.rs, Književnost.org, Internovine, Avlija.me, Pljuskovi, Svitak, Slovoslovlje,  Kosmajska vila, Argus magazine,  Kreativnom magazinu, list Jesenjin, Suština poetike, Horizont Zemun, Trag.

Učestvovala je na IV i V-om Evropskom fejsbuk festivalu u Novom Sadu. U martu 2015. godine objavila roman, koji je ušao u širi izbor između 24 rukopisa za nagradu „Zlatna sova“ Zavoda za udžbenike Istočno Sarajevo, u izdanju Banatskog kulturnog centra. Od februara 2015. osnivač i glavni urednik časopisa za kulturu i umetnost Zvezdani Kolodvor, čiji je prvi broj promovisan 14. februara 2015. godine i promovisan nekoliko puta. Do sada je objavljeno 13 brojeva. U aprilu je objavljena zajednička zbirka stihova na slovenačkom jeziku, zajedno sa Franjom Frančićem, slovenačkim književnikom, koji je preveo njene stihove: "Objeta s tišino".  Roman "Putovanje kroz san Ksenije Lovrić" je promovisan do sada tri puta, na novosadskom sajmu 18. aprila, u vili Anka na Dedinju u organizaciji BKC i KC Nea Pangea u junu mesecu i u kući Đure Jakšića 24. juna 2015. godine. Od 2015. godine učesnica Vitez festivala za decu. U oktobru 2015. godine izabrana je za delegata i predstavnika Škole poezije (Scuola di Poesia - School of Poetry) za područje grada Beograda. U junu 2016. godine objavljena je knjiga priča za decu "Pravljice so..." u saradnji sa slovenačkim književnikom Franjom Frančičem. Roman "Četiri portreta sa Kosančićevog venca" je objavljen u izdanju Media Arta iz Novog Sada. U šampanom izdanju je objavio Neopress Publishing iz Beograda 2016. godine u decembru. Zbirka poezije "Leptiri" objavljena je u julu 2017. godine u saradnji sa Franjom Frančičem. Roman "Vanja" je objavljen u izdanju Čigoja štampe u decembru 2017. godine.

Urednik je i priređivač dva zbornika poezije (Galerija od stiha i Stihovi od sedefa), kao i antologije posvećene Jesenjinu "Snovi injem posuti" i Bodleru "Poslednji cvetovi zla" objavljenu i promovisanu 2017.godine. Treća antologija posvećena Džejmsu Džojsu objavljena je 2018. godine - Džejms Džojs na Mediteranu, Svitak, Požega. Roman "Do svidanja, Avgustina je objavljen u decembru 2018. godine u izdanju Neopress Publishing iz Beograda i promovisan u februaru 2019. godine u Sava Centru, u biblioteci Vladan Desnica. Roman je takođe i u e-izdanju objavio Media Art iz Novog Sada. Odlukom prvostepenog žirija 9. evropskog Fejsbuk pesničkog Festivala, koji čine pobednici prethodnih osam Festivala, doneо је odluku o odabiru 54 pesme za uži izbor za nagradu Festivala od oko 450 pesnika iz 19 zemalja sveta, a pesma Rostov na Donu je ušla u uži izbor i objavljena je u posebnoj zajedničkoj štampanoj knjizi pod nazivom Višeglasje.  Pesma Fragment je takođe u užem izboru za nagradu 10-og evropskog FB festivala. Nagrade stižu i iz Mrkonjić Grada gde je dva puta nagrađena sa Triptihonima za po tri pesme 2020-e i 2021. godine. 

 Roman “Do svidanja, Avgustina” promovisan je dva puta, u Beogradu u ogranku Gradske biblioteke i u Novom Sadu, u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu 17. septembra 2019. godine. Zbirku "Bluz za Auf Wiedersehen" objavljuje 2020. godine u martu mesecu (Neopress Publishing, Beograd). Nagradu I reda iz Sanktpetersburga dobija za pesme posvećene Jesenjinu.

U junu 2021. godine objavljuje knjigu Putopisi, kolumne i eseji, u izdanju „Svitka“ iz Požege, urednik je Milijan Despotović. Iste godine u julu dobija prestižnu književnu nagradu časti Fondacije „Naji Naaman“ iz Libana.
Piše recenzije, putopise, književne kritike na portalima i nekim dnevnim novinama, urednik je više knjiga i recenzija. Član je Kluba pisaca Čukarica i Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Od 2018-e godine član je Hrvatskog književnog društva i Društva književnika Vojvodine od 14. aprila 2018. godine na Skupštini održanoj u Sremskoj Mitrovici i Udruženja književnika Srbije od decembra 2018. godine..... Živi i radi u Beogradu.


Додајте натпис


Biblioteka "Vladan Desnica" Beograd







Gradska biblioteka u Novom Sadu














No comments:

Post a Comment